Vítejte na stránce oddílu mládeže TTC Praha

Oddíl dělá průběžně nábor, přijímáme nové hráče od 7 do 12 let, po individuální domluvě případně i starší. Trénujeme v CST Ďáblice, Kokořínská 204/28: Pondělí 16.00 - 18.00, Středa 15.30 - 17.30, čtvrtek 15.30 - 17.30 Přípravka pro ročníky 2010 a mladší - pondělí 15.00 až 16.00 hodin.

Sledujte nás na Instagramu a Youtube



Návrh rozdělení hráčů oddílu mládeže TTC Praha do výkonnostních skupin

Fuček Miloslav

11.12.2016

Různé

Přečteno: 1213

Komentářů: 0


Z důvodu zintenzivnění a zkvalitnění tréninku těch, kteří se chtějí lepšit, dojde od přelomu letošního a příštího roku k rozdělení hráčů do výkonnostních skupin tak, aby tito hráči trénovali na trénincích převážně spolu.


Charakteristika hráčů a tréninku ve výkonnostní skupině A

Tito hráči by se měli snažit dosáhnout co nejlepšího výkonu, reprezentovat oddíl, chodit na turnaje družstev i jednotlivců.

Trénink s maximálním nasazením znamená to, že hráč trénuje naplno po celý trénink, bez ohledu na to, s kým trénuje. Při tréninku se slabším hráčem, hraje méně razantně, přizpůsobení se tomuto hráči spočívá v tom, že se snaží o co nejpřesnější hru hráči do ruky a o co nejpřesnější technické provedení úderů, což mu umožňuje pomalejší, ale technicky správná, hra. Hráč se na trénink plně soustředí, nebaví se při tréninku s nikým o věcech, které přímo s tréninkem nesouvisí.

Hráč si nosí ke stolu pití, ale doporučuje se i ručník. Odpočívá ve chvílích, kdy je opravdu unaven po intenzivní hře. Pije přiměřeně, aby neodbíhal příliš často na WC (zdravý hráč max. 1x za trénink na malou). Samozřejmostí je převlečení do sportovního oděvu a nehrání např. v džínách.

 

Adam B.

Dobrý pohyb nohou, který ale využívá pouze v části tréninku. Při tréninku 2x týdně v délce 90 minut, je potřeba trénovat naplno oba tréninky od začátku až do konce. Je lepší kratší intenzivnější tréninkový cyklus s krátkou přestávkou na odpočinek, jako loni na robotu. Přestávka by měla být využita aktivně, jako třeba na robotu sbíráním míčků na napitím se a otřením se ručníkem, nikoli pasivním sezením.

S ohledem na délku tréninku doporučuji, chodit na trénink aspoň o 15 minut dříve a tento čas využít na rozcvičku navíc. Připadá mi, že fyzická kondice oproti loňsku mírně poklesla. Přechod do kategorie starších žáků od září 2017 bude těžký a je potřeba se na něj připravit poctivým a tvrdým tréninkem.

Poctivě trénovat s každým, bez ohledu na jeho kvalitu hry. Slabším hráčům se přizpůsobit herně, ale nelažírovat co se týče pohybu za stolem. Naopak se stavět opravdu na každý míček a snažit se zahrát jej volněji, ale technicky správně přesně do ruky.

Nelažírovat při tréninku, ale ani při zápasech se slabšími soupeři a nedělat při tom "parádičky", protože toto vyvádí hráče z tempa. Při tréninku se pohyb nohou, ale i couvání od stolu v nevhodných chvílích, fixují do podvědomí a hráč tak potom automaticky hraje při zápase. Stolní tenis je natolik rychlý sport, že velká část věcí je zautomatizovaná z tréninku a hráč to ovlivní při zápase jenom minimálně.

Využít všech tréninkových možností, včetně tréninku podání či tréninku na robotu (nejintenzivnější forma tréninku).

Těžko na tréninku, lehko při zápasech.

Adam P.

Služebně nejstarší hráč oddílu. Má obrovskou rezervu v pohybu novou. Zlepšení pohybu nohou by mohlo přinést zlepšení hry až o jednu třídu. K zásadní změně pohybu již těžko dojde, ale určitě by šla optimalizace pohybu. Jinak technicky dobrá hra, má již i herní zkušenosti z několika sezón, kdy prošel turnaji a utkáními za starší žactvo, dorost i dospělé.

Martin H.

Martin má s ohledem na svůj věk ještě herní rezervu. Tu je ale třeba nepromarnit a naopka zúročit poctivým tréninkem. Martin vylepšil za poslední dva tréninky pohyb za stolem. Trénuje s přiměřenou intenzitou, kterou by bylo dobré postupně stupňovat.

Při zápasech, ale i cvičných setech na tréninku, včetně Žumpy, by měl nad hrou více přemýšlet. Zápas (včetně cvičných setů a Žumpy) je zásadně rozdílný od tréninku tím, že při tréninku se hraje na určené místo (do ruky spoluhráče), kdežto při zápase se naopak do ruky nehraje, je potřeba míč umístit tam, kde ho hráč nečeká (např. po lajně místo křížem a nebo třeba na tělo - podle situace). Tyto zkušenosti ale Martin postupně získá s počtem odehraných zápasů. Je potřeba vedle tréninků chodit i hodně na turnaje a sbírat herní zkušenosti.

 

Charakteristika hráčů a tréninku ve výkonnostní skupině B

Do této skupiny patří hráči, kteří chtějí v nejbližší době patřit do skuiny A. Měli by se snažit o stejný přístup k tréninku jako hráči v skupině A. Ne všichni mají stejný talent, ale velmi důležitým faktorem je tréninkové úsilí, které může talent částečně nahradit. I méně talentovaný hráč může být lepší, dá-li do tréninku úsilí, než hodně talentovaný hráč, který ale do tréninku žádné úsilí nedá a pouze těží ze svého talentu. Potom se po čase začne divit, že hráč, kterého porážel, nyní poráží jeho. I přes menší talent to prostě vydřel.

 

Patrik S.

Velká rezerva v přístupu k tréninku. Od příchodu do oddílu udělal herně obrovský pokrok. Bohužel nyní z důvodu přístupu k trénku výkonnostně stagnuje.

Patrik má problém s koncentrací na hru (zápasy i trénink). To je z části způsobeno tím, že se při tréninku nesoustředí, baví se s hráčem, s kterým trénuje, o věcech které s tréninkem nesouvisí. Toto rozptylování pozornosti se potom podvědomě přenáší i do koncentrace při zápasu.

Patrik trénuje intenzivně tak max. 5 až 10 minut z trénnku, což je málo. Při tréninku v 2x týdně v délce 90 minut, je potřeba trénovat naplno oba tréninky od začátku až do konce. Je lepší kratší intenzivnější tréninkový cyklus s krátkou přestávkou na odpočinek, jako loni na robotu. Přestávka by měla být využita aktivně, jako třeba na robotu sbíráním míčků na napitím se a otřením se ručníkem, nikoli pasivním sezením.

S ohledem na délku tréninku doporučuji, chodit na trénink aspoň o 15 minut (s ohledem na délku převlékání v šatně raději 30 minut) dříve a tento čas využít na rozcvičku navíc.

Poctivě trénovat s každým, bez ohledu na jeho kvalitu hry. Slabším hráčům se přizpůsobit herně, ale nelažírovat co se týče pohybu za stolem. Naopak se stavět opravdu na každý míček a snažit se zahrát jej volněji, ale technicky správně přesně do ruky.

Nelažírovat při tréninku, ale ani při zápasech se slabšími soupeři a nedělat při tom "parádičky", protože toto vyvádí hráče z tempa. Při tréninku se pohyb nohou, ale i couvání od stolu v nevhodných chvílích, fixují do podvědomí a hráč tak potom automaticky hraje při zápase. Stolní tenis je natolik rychlý sport, že velká část věcí je zautomatizovaná z tréninku a hráč to ovlivní při zápase jenom minimálně.

Využít všech tréninkových možností, včetně tréninku podání či tréninku na robotu (nejintenzivnější forma tréninku).

Patrik má s ohledem na věk rezervu, kterou může buď promarnit - což dělá nyní, kdy jej tréninková intenzita řadí spiše mezi rekreační hráče do kategorie C a nebo ji využít k tomu, aby výkonnostně přeskočil ostatní hráče (nejenom v oddílu) a následoval našeho odchovance z TTC Praha Vaška Podrazila, který nyní hraje ve Spartě a má již krajskou až republikovou úroveň.

Matěj

Matěj hraje poměrně krátkou dobu. Intenzitu tréninku by to chtělo postupně ještě přitvrzovat. Zatím má za sebou poměrně málo turnajů, takže na podrobnější rozbor je ještě čas. Bude-li naplno trénovat s využitím všech tréninkových možností, včetně toho pilovat techniku a přesnost při tréninku se slabšími spoluhráči, bude mít dobře nakročeno do skupiny A.

Honza M.

Honza hraje poměrně krátkou dobu. Intenzitu tréninku by to chtělo postupně ještě přitvrzovat. Zatím má za sebou poměrně málo turnajů, takže na podrobnější rozbor je ještě čas. Bude-li naplno trénovat s využitím všech tréninkových možností, včetně toho pilovat techniku a přesnost při tréninku se slabšími spoluhráči, bude mít dobře nakročeno do skupiny A.

Petr

Petr má obrovské rezervy v přístupu k tréninku. Při tom má slušnou úderovou techniku u úderů, které mu jdou do ruky (na které stojí). V oddílu je rok a půl a z doby prvního půlroku, kdy v oddílu občas na tréninku i makal, má natrénovaný slušný základ. Nyní ale stagnuje. Hraje bez pohybu, na údery nestojí a zákonitě je kazí. V posledních tréncích měl několikrát pohyb hodnocen nulou bodů.

Problémem je mimo lenosti se hýbat i téměř nulová koncentrace na trénink a hru. Ke svému talentu nedává dostatečné úsilí k tomu, aby mohl jít herně nahoru. S ohledem na věk by tu výrazné zlepšení možné bylo. Ale jak se říká, pečení holubi nelétají do huby, takže bez tréninkového úsilí to nepůjde.

Petr má stejnou možnost být v kategorii A jako v kategorii C, které odpovídá jeho současný přístup k tréninku. Stojí za stolem, opírá se o něj a baví se o všem možném, co nesouvisí s tréninkem. Takto určitě nevypadá závodní hra, ale hodně slabá hra rekreační.

Výběr skupiny je u Petra jenom na něm. Ale ne slovy, ale přístupem k trénku a tréninkovým úsilím.

Mirek

Mirek má celkem slušnou techniku úderů, i když i v ní menší rezervy má. Velkou rezervu má ale v pohybu nohou. Ten zřejmě už výrazně změnit nepůjde, ale chtělo by to se soustředit aspoň na optimalizaci pohybu nohou. Zejména při svém způsobu hry mu totiž vadí, když na odehrávané míčky nestojí nohama a hraje je pozdě. Stačí mít propérované nohy a snížit těžiště těla střehovým postojem (střehový postoj). Potom s ohledem na dlouhé ruce, má šanci být u odehrávaného míčku dříve a odehrát jej správně.

Jinak herně se vylepšuje. Chce to vytrvat v tréninkovém úsilí. Pilovat techniku úderů od hry na jistotu, přes postupné přitvrzování při tréninku s lepšími hráči, které ale nesmí být na úkor přesnosti. Důležité je umět zahrát míček přesně, kam chceme. Sebetvrdší ránu do ruky, dost soupeřů totiž vrátí. Ale lehčí míč, dobře umístěný, zase dost soupeřů kazí.

Mirek by měl začít získávat zápasové zkušenosti, zatím na našich turnajích, ale doporučovat bych i účast na přeboru družstev dorostu 3. 2. 2017.

Tomáš

Tomáš potřebuje ještě vylepšit úderovou techniku a hlavně zlepšit pohyb nohou. Zde má velkou rezervu. Pohyb nohou už výrazně změnit nepůjde, ale chtělo by to se soustředit aspoň na optimalizaci pohybu nohou. Stačí mít propérované nohy a snížit těžiště těla střehovým postojem. Potom s ohledem na dlouhé ruce, má šanci být u odehrávaného míčku dříve a odehrát jej správně.

Herní zlepšení je znát, i když je zatím pomalejší. Chce to vytrvat v tréninkovém úsilí. Pilovat techniku úderů od hry na jistotu, přes postupné přitvrzování při tréninku s lepšími hráči, které ale nesmí být na úkor přesnosti. Důležité je umět zahrát míček přesně, kam chceme. Sebetvrdší ránu do ruky, dost soupeřů totiž vrátí. Ale lehší míč, dobře umístěný, zase dost soupeřů kazí.

Tomáš by měl začít získávat zápasové zkušenosti, zatím na našich turnajích, ale doporučovat bych i účast na přeboru družstev dorostu 3.2.2017.

Šimon

Šimon má předpoklady na zlepšení, ale chce to zlepšit intenzitu tréninku a výhledově trénovat víckrát, než jednou týdně. Pro začátek by ale stačilo, chodit na trénink dříve (cca o 15 minut), pořádně se rozcvičit a vylepšit tak fyzickou kondici a potom maximálně intenzivně trénovat s pohybem novou po celý trénink a pouze s krátkými přestávkami na napití se, utření se ručníku nebo při tréninku na robotu na sbírání míčků.

Šimon je v oddílu krátký čas, takže podrobnější rozbor udělám později.

Tamás

Tamás je v oddílu poměrně krátkou dobu, takže i u něj je zatím čas na podrobnější rozbor hry. Chce to vydržet v tréninkovém úsilí. Pohyb nohou je průměrný, jsou v něm rezervy a chtěl by vylepšit. Být v průběhu tréninku ve střehovém postoji, tedy pokrčené nohy a sníženeé těžiště těla. Využít možnosti přijít na trénink cca 15 minut dříve a prodloužit si rozcvičku, čímž si vylepšit fyzickou kondici i pohyb nohou např. na atletickém žebříku či delším skákáním přes švihadlo a nebo i použitím jiných cviků z STP.

Určitě bych doporučoval účast na našich turnajích k získání herních zkušeností.

Patrik P.

U Patrika jde zatím spíše s ohledem na jeho věk o rozvoj motorických schopností. Určitě by se ale měl snažit o co nejlepší pohyb nohou, aby si nefixoval z tréninku špatné herní návyky. Technika úderů se bude dolaďovat postupně. Doporučoval bych, aby dle svých fyzických sil se snažil co největší část tréninku absolvovat v co největší intenzitě.

Dobré by bylo chodit na tréninky dříve a věnovat se pořádně rozcvičce, zejména skákání přes švihadlo či cvičení na atletickém žebříku, kterým si bude rozvíjet pohybovou motoriku (ta je v jeho věku hodně důležitá).

Milan

Milan je v oddílu krátkou dobu. Má průměrný pohyb nohou, který by šel ještě určitě vylepšit, minimálně jeho optimalizací. Snížit těžiště těla střehovým postojem (mírně pokrčené nohy). Dále bude potřeba ještě pilovat techniku jednotlivých úderů. Na podrobnější rozbor je ještě brzy.

Honza Ř.

Ze 4 tréninků, na kterých zatím byl, těžko dělat nějaké hodnocení. Chtělo by to častější účast na trénincích, zejména, když chodí pouze jednou týdně. Z poznámek z tréninků bych řekl, že předpoklady se lepšit mít může. Má ale rezervu v pohybu nohou. S ohledem na věk půjde už asi spíše o optimalizaci pohybu nohou - střehovým postojem (pokrčené nohy) snížit těžiště těla.

Doporučoval bych, pokud nemůže na některý trénink, aby se domluvil a přišel po dohodě jiný den. 4 tréninky za 3 měsíce, je opravdu hodně málo. V této situaci nejsem schopen zatím udělat podrobnější rozbor, protože si jej ani moc nevybavuji a čepám pouze s poznámek, které si dělám v průběhu tréninku.

Adam K.

Adam na sobě za poslední tréninky hodně zapracoval. Vylepšil pohyb nohou a vylepšuje postupně i úderovou techniku, která byla zpočátku hodně slabá. S ohledem na svůj věk má poněkud složitější situaci, ale je sympatické, že se vše snaží dohnat zvýšeným tréninkovým úsilím. Možná to půjde pomaleji, ale pokud vytrvá, výsledky to přinese. Vypadá to, že na rozdíl od některých mladších hráčů si uvědomuje, co chce docílit.

Jirka

Jirka patří k věkově nejmladším hráčům, který současně ještě trénuje i v přípravce, což je pro něj dobré řešení, protože si v přípravcerozvíjí pohybovou motoriku, která je v jeho věku velice důležitá. Hru na velkém stole už jakž takž zvládá, i když v technice úderů jsou ještě velké rezervy.

Chtělo by to trochu lepší kázeň na tréninku, i když klasický trénink je pro něj s ohledem na jeho věk poměrně náročný na soustředění. Ale ve stejném věku ho zvládá např. Patrik P.

Na rozbor Jirkovy hra je zatím čas. Primární je pro něj přípravka a klasické tréninky jsou pro něj zatím spíše nadstavbou.

 

 

Charakteristika hráčů a tréninku ve výkonnostní skupině C

Tato skupina je charakterizovaná spíše rekreačním přístupem ke hře. Je určena pro hráče, kteří se nechodí na tréninky ani tak lepšit, ale spíše hlavně bavit. Ale samozřejmě zde mohou být i výjimky, hráči kteří začali poměrně pozdě a u nichž herní rozvoj půjde pomaleji než u ostatních. I oni mají šanci při tréninkovém úsilí se dostat do skupiny B.

 

 

Martin K.

Ze 7 tréninků, na kterých zatím byl, těžko dělat nějaké hodnocení. Chtělo by to častější účast na trénincích, zejména, když chodí pouze jednou týdně. Má velké rezervy v pohybu novou, od průměrných až po podprůměrné, kdy na tréninku spíše lažíroval a odpočíval. S ohledem na jeho věk by klidně asi mohl jít herně nahoru, ale záleží na něm, zda se rozhodne do tréninku přidat úsilí a vylepšit docházku. 7 tréninků za 3 a půl měsíce je málo.

Nelze vyloučit, že při větší účasti na trénincích by měl na přechod do skupiny B.

Jindra

Jindra je v oddílu již rok a půl. Je snaživý, ale herní rozvoj u něj jde pomaleji. Bohužel tomu napomáhá i malá účast na trénincích (zatím byl od září 2016 pouze na šesti trénincích). Při zintenzívnění tréninků by možná na skupinu B měl. Pohyb nohou má průměrný (asi by vylepšit šel), úderová technika trochu slabší, ale určitě by šla vylepšit.

Filip

Filip chodí do oddílu dva měsíce, ze 7 tréninků, na kterých byl se nedá příliš usuzovat. Má obrovské rezervy v pohybu. Pokud by se chtěl posunou do skupiny B, musel by určitě na pohybu nohou zapracovat, zatím se hýbe jenom co je nezbytně nutné a většinou pozdě. Nevím, jaké jsou jeho ambice, zda se lepšit chce nebo mu stačí to, co hraje a chodí se na tréninky pouze bavit. V případě jeho zájmu by určiět stálo za to se pokusit ho posunout minimálně do skupiny B.

Tonda

Tonda je zatím typický rekreační hráč, který se většinou na trénink ani nepřevléká a trénuje v tom, v čem přišel z domova (dlouhé kalhoty). S ohledem na svůj věk a i s ohledem na to, že v Žumpě občas nějaký výsledek udělá, by měl určitě předpoklady na zlepšení a přesun do kategorie B. K tomu by ale bylo potřeba chodit na tréninky včas, ne 10 až 15 minut po zahájení, protože potom nemá čas se ani pořádně rozcvičit.

Dále má asi nejhorší pohyb z oddílu, což souvisí s tím, že se na trénink nepřevléká a v dlouhých kalhotech se za stolem hýbe opravdu špatně. Bohužel zaostává i jeho úderová technika, kterou spíše ignoruje. S tím souvisí i to, že neudrží míček ve hře a bez zkažení jej se spoluhráčem málokdy přepinkou přes síťku víc jak 2x až 3x. Takže v tomto případě lze mluvit spíše o rekeračním pinkání než tréninku.

Záleží jenom na Tondovi, zda se rozhodne opravdově trénovat a časem se posunout do skupiny B a herně se lepšit a nebo zda se spokojí s rekreačním pinkáním pro zábavu, bez kloudné možnosti se více zlepšit. To, že patří k mladším hráčům mu dává předpoklady, že pokud by začal trénovat, by se mohl opravdu lepšit a posunout se minimálně do skupiny B. Jde o to, kdy to pochopí, protože každý rok k dobru může přinést větší zlepšení.

Sandra

S ohledem na přístup k tréninku, zejména pohyb a rozcvičování se před tréninkem ji vidím jako rekreační hráčku, které stačí, že se na tréninku pobaví a nějaké zlepšení neočekává. V opačném případě by bylo totiž třeba výrazně vylepšit pohyb a i t tréninkové úsilí. I když je totiž ženský stolní tenis na poněkud nižší úrovni než mužský, tak konkurence hráček jejího věku v jiných oddílech je výrazně herně lepší, než nyní hraje ona. Takže pro soutěžní hraní by na sobě musela zapracovat.

 

V přípravce ještě máme Vojtu a Ondru, kteří se zatím zaměřují různými hrami a soutěžemi na vylepšení pohybové motoriky. Až se jim to podaří, budou zařazeni do klasického tréninkového procesu.

 

Dobré by bylo, aby se každý hráč ke svému hodnocení individuálně vyjádřil na tréninku (nebo spíš raději před tréninkem nebo po něm), abych věděl, jak s ním dále na tréninku pracovat, jaké jsou jeho tréninkové ambice.

 

V druhém pololetí plánujeme dle zájmu popř. udělat i několik připadých tréninků v některé vybrané úterky popř. pátky zejména ze skupiny A a B, které by byly tématicky zaměřeny a byly určeny konkrétním hráčům, kteří by se na ně přihlásili. Tyto tréninky by byly pro hráče navíc, neplatili by je navíc, hrazeny by byly plně z dotací, které oddíl mládeže pobírá. Termíny by byly dohodnuty individuálně.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Čtvrtek 28.03.2024



Nastavit tuto stránku jako domovskou


Děkujeme za finanční podporu Městské části Praha 8.


Děkujeme za finanční podporu MŠMT ČR.


Magistrát hl. m. Prahy


Petr Barcal - realitní makléř



Copyright
TTC Praha

Vytvořil
MF SOFT