Vítejte na stránce oddílu mládeže TTC Praha

Oddíl dělá průběžně nábor, přijímáme nové hráče od 7 do 12 let, po individuální domluvě případně i starší. Trénujeme v CST Ďáblice, Kokořínská 204/28: Pondělí 16.00 - 18.00, Středa 15.30 - 17.30, čtvrtek 15.30 - 17.30 Přípravka pro ročníky 2010 a mladší - pondělí 15.00 až 16.00 hodin.

Sledujte nás na Instagramu a Youtube



Nevhodnost roušky při sportu

Na internetu jsem našel citaci lékaře, proč by se nemělo trénovat v roušce.

 

Roušky a respirátory mají jednu zásadní vadu. Zhruba 30% vydechnutého CO2 z plic si vdechujete zpátky do plic spolu s novým nádechem. To jistě víte a není to příjemné. Musíme si ale popsat, co se děje v plicích. Při vdechování CO2 namixovaného s čerstvým vzduchem, vzniká ochuzená kyslíková směs, která v plicních sklípcích přechází do krve.Přítomnost takto rozpuštěného CO2 v krvi způsobuje hypoxii, ale nikoliv ve fatálním měřítku, pouze se vám do mozku dostává méně kyslíku. Zpomalují se reflexy, reakce, přesnost a bystrost, otupují se tzv. smysly. Klesá rovněž agresivita a produkce testosteronu. Při jízdě v autě byste měli roušku a respirátor sundat, protože se jinak prodlužují reflexní a reakční doby. Když díky respirátorům a rouškám lidé do svých těl budou čerpat CO2, dojde k zajímavému jevu, k tzv. krevní acidóze. CO2 se totiž v plicích rozkládá ve vodě a následně difunduje do krve, kde zvyšuje kyselost krve a vzniká krevní acidóza a klesá pH krve. Tělo reaguje kompenzačními mechanismy na zvyšující se kyselost krve, především dochází k rozšiřování tepen a uzavírání méně důležitých krevních tras, prioritu má mozek. Pokud tento proces není extrémní, že byste třeba dýchali kouř z komína, ale jedná se jen o přidechování CO2 vlastního výdechu v roušce nebo v respirátoru, potom se kysličník uhličitý rozpouští v krvi a nevrací se s dalším výdechem ven z plic. Sami si všimněte, že když máte roušku, zhruba po 5 minutách se cítíte lehce v limbu, není to stav závrati nebo bezvědomí, ale lehký pocit omámení. Záleží na těsnosti respirátoru a na počtu vrstev roušky. To je důsledek acidózy, účinek CO2 v krvi.

 

Dále jsme ještě googlil ohledně míry nebezpečnosti dýchání kysličníku uhličitého CO2. Ten je bezesporu méně nebezpečný než prudece jedovatý kysličník uhelnatý CO, ale na Novinkách.cz jsem se o něm dočetl toto:

 

Poněkud jiné je to u kysličníku uhličitého (CO2), který při spalování vzniká běžně, ale při špatném odvětrání se může v místnosti také hromadit. Toto nebezpečí znají i vinaři, když dělají ve špatně odvětraném vinném sklípku burčák. Ten CO2 produkuje. Tento plyn se někdy hromadí i v jeskyních, kanalizacích, studnách nebo silážních jámách.

Také není cítit a otrava má obdobné projevy jako otrava oxidem uhelnatým. Na rozdíl od něj ale neblokuje vnitřní dýchání. Pokud včas vyvětráme nebo člověka vyneseme na čerstvý vzduch, rychle se vzpamatuje. Když už upadl do bezvědomí, je první pomoc stejná. Uvolníme dýchací cesty a pokud nedýchá, zahájíme oživování.“

 

Takže opravdu nezbývá, než čekat, až dostanou kompetentní lidé rozum a pochopí, že sport je prevencí proti nemocem a posiluje imunitu člověka. Bohužel právě sport je jediným odvětvím, které nebylo rozvolněno vůbec. Zastavit sport na delší dobu může mít hodně špatné následky do budoucna. Např. za první vlnu koronaviru v průměri ztloustly děti o 2 kg. A obézní lidé také patří do rizikové skupiny, kteří jsou koronavirem ohroženi (nejenom senioři nad 65 let a cukrovkáři).



Přidání komentáře k článku Nevhodnost roušky při sportu



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Úterý 16.04.2024



Nastavit tuto stránku jako domovskou


Děkujeme za finanční podporu Městské části Praha 8.


Děkujeme za finanční podporu MŠMT ČR.


Magistrát hl. m. Prahy


Petr Barcal - realitní makléř



Copyright
TTC Praha

Vytvořil
MF SOFT