Vítejte na stránce oddílu mládeže TTC Praha

Oddíl dělá průběžně nábor, přijímáme nové hráče od 7 do 12 let, po individuální domluvě případně i starší. Trénujeme v CST Ďáblice, Kokořínská 204/28: Pondělí 16.00 - 18.00, Středa 15.30 - 17.30, čtvrtek 15.30 - 17.30 Přípravka pro ročníky 2010 a mladší - pondělí 15.00 až 16.00 hodin.

Sledujte nás na Instagramu a Youtube



Zatím stále netrénujeme

Bohužel vláda předvádí zcela nesystémový přístup vůči výkonnostnímu tréninku sportů, které nelze provozovat venku. Vše ostatní, mimo vnitřního sportu, bylo rozvolněno. Sportu ve vnitřních prostorách byly dány nesmyslné požadavky. Sám ministr zdravotnictví Blatný na rádiu Frekvence 1 přiznal, že požadavek roušky je proto, aby sportovce odradil od sportování ve vnitřních prostorách, aby šli raději sportovat ven. Prý máme ještě počkat. Ale na co? Když dnes už jde koeficient rizika opět nahoru a v Praze, kde byl 42 (pouhé 2 stupně od přepnutí do 2. stupně) se dostal nyní na 49 a republikové číslo z neděle už patří zpět do 4. stupně. Bude-li stejné číslo i zítra a v úterý, mělo by se přepnout od středy nebo čtvrtka zpět do 4. stupně, což by znamenalo opětovné uzavření vnitřních sportovišť. Nyní je zcela jasné, že sport, který prakticky spušťen nebyl, to nezpůsobuje a tím rizikovým faktorem není. Konkrétné ve stolním tenisu má hráč pro sebe prostor 25m² a jen výjimečně a krátkodobě se dostane ke svému protihráči blíže než na 3 m. Ač limit 15m² platí pro skoro všechno, pro sport ne. Proč? Tady je nesmyslné číslo 10 bez ohledu na velikost haly.

 

Nic bohužel nensavědčuje tomu, že by mohlo k obnovení tréninků dojít v tomto týdnu.Naopak spíše hrozí, že budou v průběhu tohoto nebo příštího týdne vnitřní sportoviště opět uzavřena.

 

O přehodnocení tohoto postoje ke sportu lobovala velmi intenzivně Národní sportovní agentura i Český olympijský výbor, ale bezúspěšně. Ani České asociaci stolního tenisu se nepodařilo vyjednat výjimku, aby se mohlo uskutečnit Mistrovství České republiky staršího žactva ve stolním tenisu, které mělo být v Praze 19. až 20. 12. 2020.Neuspěli zřejmě proto, že lobovali pouze logickými argumenty, zatím co ostatní odvětví mohou logické argumenty nahradit finančními prostředky. Jinak by nemohlo dojít k tomu, že daleko rizikovější činnosti povoleny byly a právě díky nim se epidemilogický index už nyní horší a možná je předzvěstí příchodu 3. vlny epidemie.

 

Se sportovnáním v rouškách nesouhlasí cca 90% trenérů. Takto například vypadá úryvek z diskuse ve facebokové skupině pro trenéry mládeže:

 

Zdravím. V rámci analýzy současné situace pro jednu přední sportovní organizaci se chci zeptat - máte s rouškou během tréninku nějaké hodně negativní zkušenosti? Někdo málem zkolaboval nebo se zranil kvůli tomu? Děkuji moc.

  •  

    Komentáře
    Miroslav Vogl

    Ne

    •  

  • Michal Bíza

    My s fotbalem máme tu výhodu, že zatim můžeme trénovat venku, díky počasí! Samozřejmě rádi bychom i do haly s těmi nejmenšími, ale jednoznačně jsme PROTI tomu, abychom nechali děti trénovat v roušce!!! Tak zatím čekáme ve víře, že se toto nesmyslné nařízení povede zrušit!! Chceme na 1.místě chránit děti a taky chceme dát najevo, že neni normální trénovat v roušce!! 

     

  • Petr Nogol

    Musel jsem zrušit po půl hodině trénink, kluci si vzali jen po dvou a za půl hodiny je měli tak propocené, že přes ně nemohli dýchat, asi jsem moc náročný.

     

  • Boris Didov

    Zkusil jsem to, jednomu klukovi se udělalo špatně a ostatní špatně dýchali. A to měli rousku spíš pod nosem. To ani nejde uhlídat. Mas hlídat co dělají špatně nebo jak je nasazena rouška. Je to nesmysl. Sám jsem v tom špatně dýchal.

     

  • Martina Ulíková

    Tohle je proste scifi

  • Miroslav Brožek

    Je to určitě hazard se zdravím dětí... Já to riskovat nechci, takže čekáme 

 

  • Tomáš Bubeník

    Ja basket...po par minutach jsme to sundali..naprostej nesmysl..nikdo ale nezkolaboval abych odpovedel na otazku...ale je to naprostej nesmysl to mit pri behani

     

  • Jan Chalupa

    Ahoj, v rousce se lze protahovat a delat staticka cviceni. Aerobni, natoz anaerobni cinnost nepripada v uvahu. Do tela se nedostava kyslik. Zvysuje se zadychani a nasleduje zamotani hlavy a omamenost. Pokud se to opravdu zkousi na plnohodnotny trenink bez sundavani.

    Takze to nejde!

 

Základním probléme s pportování v roušce je to, že nejenom že rouška ztěžuje dýchání kyslíku, ale hlavně zadržuje vydechovaný kysličník uhličitý CO2, který je jak známo jednovatý (i když v tomto případě jde o menší koncentraci) a ten potom sportovec zpětně dýchá místo kyslíku. V tu chvíůi, čím je jeho dýchání intenzívnější, tím je škodlivější, protože tím více se nadýchá kyslíčníku uhličitého.

 

Srovnání s posilovači dýchání zde silně pokulhávají. Nabízené posilovače dýchání sice omezují přístup kyslíku při dýchání, ale volně propouští vydechovaný kysličník uhličitý, takže sportovec jej nedýchá zpět, ale dýchá zpět kyslík, i když v menším množství. Tento posilovač ovšem neplní roli roušky, jejímž účelem je zadržet splodiny dechu. Proto je ale vhodná pouze pro činnosti s povrchovým dýcháním, abychom nedýchali vlastní splodiny včetně kysličníku uhličitého příliš intenzivně a tím se nedetoxikovali hodně, ale pouze málo.

 

Ministr Blatný alibisticky přehrál zodpovědnost na sportovnání v rouškách na sportovce, v případě mládeže na její trenéry, což je nehorázné zvláště s ohledem na to, že je vystudovaný lékař, který by měl znát škodlivost hlubokého dýchání, které doprovází výkonnostní sport) v rouškách.

 

Covid 19 tu je s námi a ještě minimálně nějakou dobu bude, takže se s ním musíme naučit žít. Doufejme, že to pochopí vláda a také to, že není dobré řešení na rok zastavit sport, který je jednou ze spolehlivých prevecí, protože posiluje imunitu. Je potřeba nastavit takové limity, který umožní běh všeh odvětví, byť s omezeními (ale reálnými) s prioritou na ta odvětví, která současně v boji proti pandemii pomáhají, mezi něž sport určitě patří.

 

Na naše členy apeluji, aby se nyní zapojili aspoň do Sportovní výzvy, kterou najdete na http://www.mladez.ttcpraha.cz/clanek.php?id=565. Bylo by škoda, aby to co máte natrénováno po on line soutěži, vyšlo vniveč a potom jste museli s tréninkem začínat od začátku a znova rozhýbávat svaly. Navíc tato sportovní výzva je zahrnuta do pololetního bodování a je otázka, kdy budete moct ještě získat body z reálných tréninků.



Přidání komentáře k článku Zatím stále netrénujeme



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Sobota 20.04.2024



Nastavit tuto stránku jako domovskou


Děkujeme za finanční podporu Městské části Praha 8.


Děkujeme za finanční podporu MŠMT ČR.


Magistrát hl. m. Prahy


Petr Barcal - realitní makléř



Copyright
TTC Praha

Vytvořil
MF SOFT