Vítejte na stránce oddílu mládeže TTC Praha

Oddíl dělá průběžně nábor, přijímáme nové hráče od 7 do 12 let, po individuální domluvě případně i starší. Trénujeme v CST Ďáblice, Kokořínská 204/28: Pondělí 16.00 - 18.00, Středa 15.30 - 17.30, čtvrtek 15.30 - 17.30 Přípravka pro ročníky 2010 a mladší - pondělí 15.00 až 16.00 hodin.

Sledujte nás na Instagramu a Youtube



Vyhodnocení posledního kola a celé soutěže

V posledním 12. kole jste odpovídali na otázky číslo 67 až 72. Pojďme si prozradit správné odpovědi a vyhodnotit jednotlivé úkoly. Odpovědi došly od šesti soutěžících, posledního kola se nezúčastnili Tomáš Š., Lukáš B. a Pavel. Soutěžící hrající o první čtyři místa naopak dali do tohoto kola zvýšené úsilí, což ostatně i otázky a úkoly tohoto kola umožňovaly a očekávaly.

 

67) Jaký je rozdíl mezi kontradraivem a topspinem?

 

a) kontradraiv se hraje dále za stolem, topspin blíže za stolem, oba údery mají lehkou horní rotaci

 

b) topspin se hraje dále za stolem a má horní rotaci, kontradraiv je hraje co nejblíže u stolu v nejvyšším bodě odskoku a měl by být pokud možno bez rotace

 

c) oba údery se hrají těsně u stolu, kontradraiv má horní rotaci a topspin má spodní rotaci.

 

Správná odpověď je B

 

68) Tato otázka je praktická. Popište, jak by mělo vypadat rozcvičení před tréninkem, co byste do něj zařadili a v jakém pořadí. Část, kterou bude možné, natočte na video a za poslané video získáte dalších 5 bodů navíc. Za popis rozcvičky můžete získat až 10 bodů, celkem tedy s videem až 15 bodů.

 

U tohoto úkolu nasadil hodně vysoko laťku Michal V., který rozcvičku důkladně popsal a ještě k ní poslal hned tři videa. Na jednom je samostatná rozcvička (strečink), na druhém cvičení na atletickém žebříku a na třetím skákáním přes švihadlo. Popis jeho rozcvičky cituji doslovně: „Před každým tréninkem bychom měli zahřát svaly, aby pak správně fungovaly při tréninku. Nejdříve se rozběháme, abychom se zahřáli. Poté bychom měli skákat přes švihadlo (nejméně 50 přeskoků). Rozeskáčeme se na atletickém žebříku (panáka, panáka pozpátku, o tři dopředu a o dva zpátky, doprava, doleva), abychom si procvičili pohyb nohou, který máme používat při tréninku za stolem. Pak si protáhneme každý sval, aby se protáhl a mohl pracovat na plný výkon. Protahujeme se od hlavy přes ruce, trup a nohy. Taky nesmíme zapomenout při rozcvičení správně dýchat a dodržovat pitný režim.“

 

Právě vzhledem k důležitosti správného dýchání při rozcvičce, ale i při celém tréninku jsme čekali s obnovení tréninků až na 11. 5. 2020, kdy bylo povoleno trénování ve vnitřních prostorách bez roušky. V roušce správně dýchat nelze. Navíc byste dýchali zpátky to, co při sportovním výkonu vydechnete, což by bylo špatně.

 

Michal získává za svoji odpověď plný počet bodů, tedy 10 + 5 = 15.

 

Druhý nejlepší byl Filip Č., který ji popsal: „Člověk by se měl nejdříve protáhnout, aby si nic nenamohl, a to postupně všechny svaly (krk, ruce, trup a nohy). Poté by se měl rozběhat, aby se rozhýbal. Je určitě dobré skákat přes švihadlo, to je skvělý cvik, který toho procvičí vážně hodně. A před tréninkem stolního tenisu je vhodný i atletický žebřík, který nám rozhýbe nohy tak, jak bychom se měli při tréninku hýbat. Tady je odkaz na video s rozcvičkou, kde jsem vynechal akorát rozběhání.“

 

Filipova videa jsou poněkud kratší, ale stejně je vše vyčerpávající, takže získává 9 + 5 = 14 bodů.

 

Jen o bod méně 8 + 5 = 13 bodů získává Tomáš P. Rozcvičku popsal takto: „Rozcvičení slouží k protažení a rozehřátí svalů. Bez pořádného rozcvičení bychom mohli přijít k nějakému úrazu. Patří do něj rozběhání, můžeme  dělat i cviky na atletickém žebříku, protažení svalů různými cviky a na závěr můžeme dát tzv. atletickou abecedu. Při rozcvičování by se mělo postupovat směrem od hlavy po nohy.“ a přiložil video samotné rozcvičky = strečinku. Bodově tedy odlišuji to, že nenatáčel i cvičení na atletickém žebříku či skákání přes švihadlo nebo zmíněnou atletickou abecedu.

 

Rozcvičku popsala důkladě i Veronika, ovšem bez videa, takže dostává 10 bodů. Video neposlal tentokrát ani Ondra Š., ale protože nepoužívá švihadlo a nerozcvičuje celé tělo, zapomněl např.na nohy, dostává 9 bodů. Video neposlal ani Ríša a rozcvičku popisuje takto: „rozběhání, atletický žebřík, skákání přes švihadlo, protažení“. Protože toho dost vynechal a zařadil protažení, které nepatří do rozcvičky, ale až na závěr tréninku, získává 7 bodů.

 

69) Kolik uděláš dřepů za minutu? Za výkon bude až 5 bodů, za zaslané video dalších 5 bodů. V této otázce mohou ti, kdo mají s natáčením videí problém, jej nahradit tím, že přijdou o pár minut dříve na trénink a v rámci rozcvičky své dřepy předvedou na tréninku. Úkol ale musí být splněn nejpozději do čtvrtka 14. 5. 2020.

 

Možnost předvést dřepy na tréninku nevyužil nikdo z těch, kdo neposílají videa. Vítězem tohoto úkolu se stal Filip Č. s výkonem 69 dřepů, za což má 5 + 5 = 10 bodů. Michal V. za 51 dřepů získává 4 + 5 = 9 bodů a 4 body Veronika za 47 bodů, která video neposlala. Po třech bodech mají Tomáš P. za 42 dřepů, Ondra Š. za 40 dřepů (+ oba 5 bodů za video) a Ríša za 42 dřepů, který video neposlal.

 

70) Jak je to s braním time outu v zápase jednotlivců, např. na turnaji?

 

a) Time out si bere hráč, pokud jej bere trenér, je to jenom doporučení, které hráč akceptuje tím, že k němu přijde. Pokud hráč time out nahlášený trenérem odmítne, time out nebyl čerpán.

 

b) Time out bere trenér, pokud jej bere hráč, je to jenom doporučení, které akceptuje trenér tím, že mu poradí. Pokud trenér odmítne time out vzaný hráčem, bere se to, jako by nebyl čerpán.

 

c) Time si bere hráč, pokud jej bere trenér, je to jenom doporučení, které hráč akceptuje tím, že k němu přijde. Pokud hráč time out nahlášený trenérem odmítne, time out byl vyčerpán a vzápětí skončil.

 

Správná odpověď je A. Time out si má brát hráč, ale pokud jej vezme trenér a hráč reaguje, že položí pálku na stůl a jde k trenérovi, rozhodčí to akceptuje, zejména v žákovských či dorosteneckých kategoriích a bere to, jako by si time out vzal hráč, i když ho nahlásil trenér. Správně by ho ale měl hráč potvrdit a zopkovat po trenérovi time out a signalizovat ho rukama písmenem T směrem k rozhodčímu.

 

71) Jak je to s braním time outu v zápase družstev, např. při utkání TTC Praha – Sparta Praha?

 

a) Time out si bere hráč, pokud jej bere trenér, je to jenom doporučení, které hráč akceptuje tím, že k němu přijde. Pokud hráč time out nahlášený trenérem odmítne, time out nebyl čerpán.

 

b) Time out bere trenér, pokud jej bere hráč, je to jenom doporučení, které akceptuje trenér tím, že mu poradí. Pokud jej hráč odmítne, bere se to, jako by nebyl čerpán.

 

c) Time out bere trenér, pokud jej bere hráč, je to jenom doporučení, které trenér akceptuje a poradí mu. Pokud hráč time out nahlášený trenérem odmítne, time out byl vyčerpán a vzápětí skončil.

 

Správná odpověď je C. V tomto případě bere time out trenér, ale samozřejmě pokud ho zahlásí hráč a trenér mu začne radit, je to rozhodčím akceptováno, i když time out zahlásil místo trenéra samotný hráč. Pokud by však hráč time out odmítl, tak vpodstatě ukončil time out nahlášený trenérem a tím si jej pro tento zápas vyčerpal.

 

72) Jak se postupuje, pokud během zápasu praskne míček a je vyměněn za nový?

 

a) hráči mají nárok na krátkou rozhehru pouze na vyzkoušení vlastností nového míčku, ale bez možnosti jeho výměny z důvodu, že jim připadá křivý

 

b) hráči nemají nárok na vyzkoušení nového míčku a musí hned zahájit hru

 

c) hráči mají nárok na minutovou rozhehru vyměněným míčkem a případně mohou chtít míček vyměnit za jiný

 

Správná odpověď je A. Je potřeba si uvědomit, že nejde o nový rozpink. Hráči si mohou vyzkoušet míček, zpravidla tak, že jej každý odehraje 3 až 5 krát. Kdyby byl tento míček prasklý, mohou ho samozřejmě vyměnit, ale nepředpokládá se, že by jim rozhodčí nabídl prasklý míček. Většinou si hráči míček před zápasem nevybírají, tak ho vybere rozhodčí a tímto míčkem se hraje. Pokud by si na „lepších“ turnajích hráči míčky vybírali (např. na mistrovsví republiky), pak většinou vybírají 2 až 3 míčky v pořadí 1. až 3. S míčkem číslo 1 zápas zahajují, pokud praskne, dá jim rozhodčí míček číslo 2. Kdyby praskl i ten, pokračují s míčkem č. 3. Kdyby praskl i ten, hraje se dále s náhodně vybraným míčkem, pro který by se došlo k vrchnímu rozhodčímu, protože rozhodčí u stolu mívá zpravidla maximálně tři míčky (spíše dva).

 

Body jsou sečteny. Třech motivačních bodů navíc v tomto kole posláním odpovědi do úterý 12. 5. využili tentokrát čtyři soutěžící Tomáš P., Filip Č., Michal V. a Ondra Š.

 

Konečné pořadí celé soutěže tedy je: 1. Tomáš P. 537, 2. Filip Č. 497, 3. Michal V. 493, 4. Ondra Š. 435, 5. Ríša 404, 6. Tomáš Š. 338, 7. Lukáš B. 313, 8. Veronika 278, 9. Pavel 207

 

Tyto body získávají soutěžící za soutěž do oddílového bodování. Za první tři místa navíc budou v pondělí na tréninku předány drobné ceny.

 

Během příštího týdne navíc plánuji rozbor z pravidel, v kterém chci souhrnně probrat pravidla, na které byly v soutěži otázky. Díky tomu se s nimi budou moct seznámit i ti, kdo se soutěže nezúčastnili. Najdete jej na naší www stránce. Vše také probereme ještě na některém tréninku.

 

Závěrem děkuji všem, kdo se soutěže zúčastnili, zejména těm, kteří posílali odpovědi důsledně na soutěžní emailovou adresu a nezjednodušovali si to posíláním odpovědi formou odpovědi na rozesílkové emaily, které posílám ze svého osobního ermailu. Přece jenom je pro mě podstatně jednodušší, vyhodnocovat soutěž pouze mezi soutěžními emaily, než se přehrabovat a hledat ji v osobním emailovém účtu mezi zhruba sto dalšími jinými emaily.

 

Konečné body za soutěž budou do bodování připsány během dneška. Část bodů již připsána byla, chybí pouze body za poslední 2 až 3 kola. Těm, kdo se do soutěže zapojili, to aspoň vykompenzovalo to, že nedostali body za zrušené tréninky, které byly přerušeny na celé dva měsíce. Dále jim soutěž snad zkrátila dlouhou chvíli doma v době, kdy byl omezen pohyb obyvatel na nezbytně nutné pochůzky a většina lidí seděla doma a navíc se něco dozvěděli z metodiky a pravidel stolního tenisu.



Přidání komentáře k článku Vyhodnocení posledního kola a celé soutěže



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Pátek 19.04.2024



Nastavit tuto stránku jako domovskou


Děkujeme za finanční podporu Městské části Praha 8.


Děkujeme za finanční podporu MŠMT ČR.


Magistrát hl. m. Prahy


Petr Barcal - realitní makléř



Copyright
TTC Praha

Vytvořil
MF SOFT