Vítejte na stránce oddílu mládeže TTC Praha

Oddíl dělá průběžně nábor, přijímáme nové hráče od 7 do 12 let, po individuální domluvě případně i starší. Trénujeme v CST Ďáblice, Kokořínská 204/28: Pondělí 16.00 - 18.00, Středa 15.30 - 17.30, čtvrtek 15.30 - 17.30 Přípravka pro ročníky 2010 a mladší - pondělí 15.00 až 16.00 hodin.

Sledujte nás na Instagramu a Youtube



Vyhodnocení 3. kola naší soutěže

Fuček Miloslav

16.04.2020

Soutěž

Přečteno: 839

Komentářů: 0


Protože je čtvrtek, je čas na vyhodnocení dalšího kola naší soutěže. Tentokrát je na řadě 3. kolo, tedy odpovědi na otázky 13 až 18. Toto kolo docela zamíchalo mezipořadím.


Pojďme se společně podívat na otázky a správné odpovědi 3. kola.

 

13) Pro zahrání topspinu (míč s horní rotací) je vhodné, když soupeř zahraje

a) krátký nízký míček se spodní rotací

b) vysoký krátký míček

c) dlouhý nízký míček

 

Správná odpověď je C. Do krátkého nízkého míčku topspin hrát nejde, takový míček je potřeba zahrát buď pinkem a nebo, pokud to umíme, tak flipem. Vysoký krátký míček hrajeme podle výšky buď drajvem (středně vysoký míček) nebo smečí (hodně vysoký míček). Dlouhý nízký míč je optimální pro topspin, kdy jej roztočíme horní rotací, aby obloučkem přelétl přes síťku na soupeřovu stranu stolu.

 

14) Při zahrání bekhendového kontradrajvu pravákem mají být

a) obě nohy v rovině

b) pravá noha vpředu

c) pravá noha vzadu

 

Správná odpověďje A. Je ale pravdou, že v dávných dobách stolního tenisu, kdy byl pomalejší než dnes, se učilo, že má být vpředu pravá noha. Zejména pro bekhendové hráče je to asi trochu přirozenější, ale při dnešní rychlosti stolního tenisu, zejména při kontradrajvových výměnách, se to nestíhá. Asi si to ani neuvědomujete, ale třeba při Psaníčku pravou nohu dopředu nedáváte (ti, kdo se při něm správně hýbou), protože na to není čas. Psaníčko je také dobré k tomu, pokud hráč při bekhendovém kontradrajvu dává pravou nohu dopředu a nemůže se toho zbavit (po upozornění trenéra nohy srovná, ale vydrží mu to jen chvíli), tak při přechodu na Psaníčko je po problému. A většinou potom hráč hraje následně se správným postavením nohou i samostatný bekhendový kontradrajv, pokud jej zařadíme do tréninku znovu. To jsem vypozoroval z vlastní zkušenosti, protože jako bekhendový hráč také inklinuji k nepstrávnému postavní s pravou nohou vpředu.

 

15) A teď trochu změna pro zpestření. Napište, kterou kombinaci z tréninků máte nejraději a proč. Kombinací je myšlena kombinace v níž hrajete nejméně dva různé údery (nikoliv forhendový kontradrajv křížem či po lajně). Na tuto otázku není jednoznačně správná odpověď. Hodnocena bude až do 10 bodů, podle toho jak se rozepíšete a posoudíte užitečnost kombinace.

 

Důležité je si uvědomit, že kombinací je to, při čemž hrajeme nejméně dva různé údery. Kombinací tedy není hra forhendového kontradrajvu ani hra bekhendového kontradrajvu. Alespoň jeden hráč musí při kombinaci hrát střídavě nejméně dva údery, jinak to není kombinace.

Pokud někdo popsal oblíbenou kombinaci, dostal za odpověď 10 bodů – např. Psaníčko. Pokud někdo chyboval a za kobinaci vydával pouze hru jednoho úderu, ale zdůvodnil, proč se mu to líbí, dostal aspoň 5 bodů.

Plný počet deseti bodů má Filip Č., Ondra Š., Tomáš P. a Michal V., po pěti bodech získávají Ríša a Veronika.

 

16) Jak posoudí rozhodčí, když hráč podá a míček při tom škrtne o síťku, ale přijímající hráč jej odehraje dříve, než dopadne na stůl?

a) dá bod podávajícímu, protože přijímající hráč bránil míčku v dopadu

b) nechá ve hře pkračovat

c) nařídí nový míč, protože podání škrtalo o síťku a jinak bylo správně provedeno

 

Správná odpověď je C. Míč se posuzuje, jako by podání bylo správně provedeno, i když jej soupeř tečoval nad stolem. Je nové podání. Pokud by míček nedopadl na stůl, nelze to posoudit, přijímající tak podávajícímu pomohl a zachtánil ho od případné ztráty bodu, pokud by míček na stůl na jeho polovinu nedopadl.

 

17) Hráč odehraje míček tak, že ten škrtne o bok stolu a soupeř jej nevrátí

a) rozhodčí mu přiřkne bod

b) rozhodčí přiřkne bod soupeři, protože bok stolu nepatří k hrací ploše

c) rozhodčí nařídí nový míč

 

Správná odpověď je B. K hrací ploše patří pouze povrch stolu a horní hrany stolu.

 

18) Hráč zahraje míček tak, že se díky rotaci vrací zpět na jeho polovinu stolu. Soupeř oběhne stůl a zahraje jej přímo na hráčovu polovinu stolu, aniž by přitom míček letěl přes síťku. Hráč jej již nevrátí.

a) míč byl zahrán správně a soupeř získává bod

b) míč byl zahrán špatně, protože od okamžiku dotyku se soupeřovou pálkou do okamžiku dopadu na správnou polovinu stolu, neletěl přes síťku a tak získá bod hráč

c) míč byl zahrán špatně, protože soupeř v okamžiku, kdy jej odehrál, byl tělem na polovině hráče.

 

Správná odpověď je A. Míček nemusí letět pře síťku, může např. letět i kolem síťky. Musí dopadnout na soupeřovu polovinu hrací plochy a nesmí pouze proletět mezi síťkou a stojánkem nebo mezi síťkou a povrchem stolu či mezi oky síťky, kde by správně ani proletět neměl moct. Pokud by tam ale proletěl, je to chybně zahraný míč.

 

Toto kolo poměrně zamýchalo mezipořadím soutěže, protože na něj odpovědělo jenom šest soutěžících z aktuálně zapojených devíti. Tři možná zapomněli, třeba je rozhodilo volné pondělí a jsou mentálně o den posunutí, což je i můj případ (v úterý jsem si připadal jako by bylo pondělí, a ve středu jsme si myslel, že je teprve úterý, dnes už jsem si to konečně srovnal). Navíc termín do kdy má být odpověď poslána, je nejzažší termín, ale lze ji poslat i dříve, jako to někteří soutěžící dělají (třeba i v den zveřejnění otázky) a poslat lze i najednou odpovědi za dvě kola, což také někdo občas dělá. Při našem systému soutěže máte totiž vždy dvě kola otevřené. Možná také někomu chyběla připomínka emailem, ale je potřeba se naučit sledovat určitou internetovou stránku i bez stálého upozorňování. V praktickém životě se to určitě bude hodit.

 

Dnes jsme uzavřeli 3. kolo. V pondělí nás čekají otázky na 6. kolo a současně se budou uzavírat odpovědi na následující 4. kolo (ty ale můžete poslat i dříve, dva soutěžící je již poslali).

 

Na závěr se podíváme, jaké je aktuální mezipořadí po 3. kole: 1. Tomáš P. 120, 2. až 3. Michal V. a Ondra Š. oba 110, 4. až 5. Filip Č. a Ríša oba 105, 6. Tomáš Š. 75, 7. až 8. Lukáš B. a Pavel oba 70, 9. Veronika 45.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Čtvrtek 28.03.2024



Nastavit tuto stránku jako domovskou


Děkujeme za finanční podporu Městské části Praha 8.


Děkujeme za finanční podporu MŠMT ČR.


Magistrát hl. m. Prahy


Petr Barcal - realitní makléř



Copyright
TTC Praha

Vytvořil
MF SOFT