Vítejte na stránce oddílu mládeže TTC Praha

Oddíl dělá průběžně nábor, přijímáme nové hráče od 7 do 12 let, po individuální domluvě případně i starší. Trénujeme v CST Ďáblice, Kokořínská 204/28: Pondělí 16.00 - 18.00, Středa 15.30 - 17.30, čtvrtek 15.30 - 17.30 Přípravka pro ročníky 2010 a mladší - pondělí 15.00 až 16.00 hodin.

Sledujte nás na Instagramu a Youtube



Moderní technika práce nohou ve stolním tenisu

Redakční poštou

27.03.2014

Metodika

Přečteno: 2474

Komentářů: 0


Důležitost práce nohou při hře dokumentuje článek převzatý z metodického webu České asociace stolního tenisu. Právě naši mladí hráči mají v této oblasti velké rezervy a hodně práci nohou podceňují.


Práce nohou je srdcem hry. Její význam se projevuje tím, že ze 70% ovlivňuje hru v porovnání s prací
ruky a trupu, které mají vliv ze 30%. Stolní tenis patří k nejrychlejším sportům, proto základem všeho je
hra o čas.

Cíle práce nohou:
* realizace co nejrychlejšího pohybu
* nalezení a zaujmutí nejvhodnější pozice pro zasažení míčku
* možnost plynulé návaznosti více úderů v optimálním provedení
* sjednocení rychlosti a koordinace (přenášení váhy)

Základní formy práce nohou:

1) ONE STEP (ÚKROK, SINGLE STEP)
Úkrok jedné nohy směrem vpřed, vzad, nebo do strany, při kterém na tuto nohu přenášíme váhu. Druhá noha je na místě a drží rovnováhu celého těla.
Využívá se, když je míč blízko síťky (flip, pink), často při příjmu servisu a dále i v kombinaci s jinými typy pohybu. Je to nejpoužívanější pohyb při hře.

2) SIDE STEP (POSKOK, BOČNÍ KROK)
Základní pohyb směrem do strany. Při pohybu např. směrem doprava se nejprve rychle pohne levá noha o půl kroku směrem k pravé a v momentě, kdy došlápne na zem, se pohybuje pravá noha směrem doprava. Důležité pro rychlý pohyb je, aby nohy byly v těsném kontaktu s podlahou a hráč měl stále stabilitu.

3) CROSS STEP (KŘÍŽNÝ KROK, CROSSOVER)
Používáme k pokrytí velké vzdálenosti v hracím prostoru, kdy je míč daleko od těla. Obranáři často tento pohyb využívají jak při pohybu vpřed a vzad, tak i při pohybu do strany, kdy následně zahrají obranný úder. Nejčastěji jej ale využívají hráči, kteří obíhají forhendem bekhendový roh a následně se přesunují na velkou vzdálenost na forhendový roh, kdy nestíháme využít side step. Nevýhodou křížného kroku je, že je po něm obtížné dostat se rychle zpět do středového postavení. Proto jej většinou hrajeme jako konečný úder.
Při pohybu z B do F se obě špičky nohou otočí doprava. Nejprve levá noha překříží pravou a dosáhne co nejdále. Zahrajeme úder a dále pokračujeme v pohybu a došlápneme pravou nohou do základního postavení.
a) MALÝ CROSS STEP – pokud vycházíme ze střehového postavení
b) VELKÝ CROSS STEP – po obíhaném bekhendu (za použití velkého oběhnutí, viz bod 5), kdy nám následně míč letí přes celou šířku stolu do forhendového rohu a je zapotřebí vyvinout maximální úsilí (rychlost, délku) pro zahrání dalšího úderu.

4) SPLIT STEP
Jedná se o rychlé zhoupnutí se na špičkách obou chodidel, případně nepatrný poskok. Často jej v pomalejším provedení využívají tenisté (mají více času mezi údery), nebo například fotbaloví brankáři, kteří pohyb prování při kopu útočníka.
Tento poskok používáme před každým úderem, abychom dokázali rychleji reagovat a byli připraveni na následující balon. Využíváme mírného snížení těžiště těla a energie z poskoku k následnému pohybu nebo přenesení energie do úderu. Pohyb je velmi důležitý, protože se jedná o první reakci hráče před úderem a ovlivňuje následnou rychlost pohybu. Důležité je načasování, které je správné v okamžiku, kdy soupeř hraje úder.

5) OBĚHNUTÍ
Pohyb, který je základem hry hráčů s dominantním forhendem. Jedná se o oběhnutí středu stolu nebo bekhendové strany forhendem.
a) MALÉ OBĚHNUTÍ – F ze středu stolu, kdy stačí se mírně natočit a pravá noha jde mírně dozadu
b) VELKÉ OBĚHNUTÍ – F z B strany stolu, kdy pravou nohu posouváme za levou a levá jde mírně do strany a dopředu. Tělo je výrazně vytočené a při úderu jdeme váhou na pravou nohu. Při tomto pohybu je nutné držet střehové postavení (rovnováha těla a konečná fáze úderu) tak, aby byl hráč schopný reagovat na další výměnu. Držíme proto širší postavení a úder zastavujeme včas před tělem.

6) SLIDE STEP (PŘITAHOVACÍ KROK)
Přitahovací krok využíváme tehdy, pokud nestíháme pohyb do strany na relativně krátkou vzdálenost s využitím side stepu. Používáme jej jak při pohybu z F do B, tak obráceně.
V případě posunu z forehandu na bekhend nejprve posunujeme levou nohu co nejdále, abychom míč mohli zahrát. Po odehrání míčku teprve následně přisunujeme k levé pravou nohu a vracíme se do střehového postavení.

7) MODERNÍ SIDE STEP
Pohyb, který využíváme stejně jako klasický side step při pohybu do strany. Jeho výhodou je, že je rychlejší. Do úderu ale nemůžeme dát takovou razanci, jako při klasickém side stepu. Většinou v utkání používáme kombinaci obou způsobů.
Při moderním side stepu a pohybu na F ze střehového postavení nakročíme pravou nohou (úkrok), na kterou přeneseme váhu. Zahrajeme úder a až následně dokončujeme pohyb, kdy levá noha se přisunuje k pravé a pravá dokončuje pohyb vpravo do střehového postavení.

Vysvětlení platí pro praváky.

Tyto typy práce nohou se vyskytují v různých kombinacích během hry.
Tréninkové metody pro práci nohou jsou zejména cvičení na přenášení váhy těla, cvičení zaměřené na rychlé poskoky na špičkách chodidel, stínový trénink, hra se zásobníkem.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Sobota 20.04.2024



Nastavit tuto stránku jako domovskou


Děkujeme za finanční podporu Městské části Praha 8.


Děkujeme za finanční podporu MŠMT ČR.


Magistrát hl. m. Prahy


Petr Barcal - realitní makléř



Copyright
TTC Praha

Vytvořil
MF SOFT